Antoon Herckenrath
(Antwerpen, 19o7 – Antwerpen, 1977)


>> Aangeboden kunstwerken zijn te vinden op de pagina ART.

In zijn reeks Gueule Cassée verbeeldt Antoon Herckenrath de fysieke sporen die het trauma van de Grote Oorlog achterliet in kapotgeschoten soldatengezichten. Voor deze drie houtsnedes maakt de Vlaamse houtsnijder gebruik van een stijl die herinneringen oproept aan de krachtigste prenten uit het Duitse expressionisme en de Neue Sachlichkeit.

 
In Ontwakende harpijen waagt Antoon Herckenrath zich aan de Griekse mythologie. De mythe wil dat de bloedmooie gevleugelde dochters van Elektra en Thaumas hun schoonheid verloren en sindsdien werden verbeeld als vervaarlijke roofvogels met scherpe klauwen. Herckenrath vertaalt dat epos over vergankelijke schoonheid naar de moderne tijd in een unheimliche beeldtaal die herinnert aan het Duitse expressionisme.
Anders dan Fritz Langs bekende film bevreemdt Antoon Herckenraths Metropolis niet. De grootstad wordt hier ontdaan van haar meest ruwe kanten en welhaast lieflijk voorgesteld. In deze meesterlijke prent esthetiseert de houtsnijder de lyrische vormen van de metropool. Het oerwoud van staal en beton wordt verbeeld vanuit het duizelingwekkende perspectief van een wolkenkrabber.